czwartek, 26 maja 2016

Rustykalna tarta z truskawkami i mascarpone


Odkąd pamiętam, mama kojarzyła mi się z truskawkami. Pewnie dlatego, że są to jej ulubione owoce, a wczesny czerwiec, w którym się urodziła. zawsze w nie obfituje. Gdy byłam młodsza i wybierałam się z nią na lody, w jej wafelku zawsze lądowały te truskawkowe, mimo tego, że lodziarnia oferowała kilkadziesiąt wymyślnych smaków do wyboru. Tym sposobem, w Dzień Matki obowiązkowo repertuar truskawkowy, przy czym niezwykle prosty, piękny i rozbrajająco smaczny.  


Oprócz tego, że ciasto musi trochę posiedzieć w lodówce, całość robi się naprawdę szybko. Jeśli szykujecie mamie popołudniową niespodziankę, możecie od razu zagnieść ciasto i w międzyczasie biec po koszyczek truskawek. Zdążycie na pewno. 


 Składniki:
*nieco zmieniony przeze mnie przepis pochodzi z bloga Izy Hossack Top With Cinnamon.

CIASTO

- 120g mąki pszennej
- 40g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- szczypta soli
- 125g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki zimnej wody + pół łyżeczki octu jabłkowego
- roztrzepane jajko (do posmarowania ciasta)

PRZYBRANIE

- 225g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 450g świeżych truskawek
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki dżemu malinowego (lub innego ulubionego) 

1. Ciasto: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je rękami razem z mąką na drobne kawałeczki. Dodaj łyżkę wody z octem i zacznij zagniatać ciasto. Jeżeli będzie zbyt suche, wyreguluj konsystencję resztą płynu. 

2. Uformuj z ciasta kulę, rozpłaszcz ją na dysk i zawiń w przezroczystą folię. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub całą noc). 

3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 0,5cm. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20-25 minut lub do czasu, aż ciasto przybierze złocisty kolor. Odstaw do wystygnięcia.

4. W małej misce wymieszaj mascarpone z jedną łyżką cukru pudru. Pokrój truskawki na plasterki i wymieszaj w osobnym naczyniu razem z cynamonem i pozostałym cukrem. 

5. Gdy ciasto wystygnie, równomiernie rozprowadź po jego wierzchu mascarpone, a następnie dżem. Ułóż plasterki truskawek i podaj. 



BON APPÉTIT !

1 komentarz: