poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasteczka z nutellą


Uwaga uwaga! Właśnie macie okazję poznać jedną z najbardziej uzależniających rzeczy na świecie! 

Ci mali zbrodniarze wyglądają niepozornie, radzę jednak traktować ich bardzo poważnie. Jeżeli nutella to wasza rzecz (nie wierzę, by ktokolwiek na świecie był po tej drugiej stronie), wpadniecie w nie po uszy. Specjalnie podaję wersję na małą porcję mając nadzieję, że uniknę oskarżeń o umyślne powodowanie nałogu.

Zapomniałam dodać, że robi się je naprawdę ekspresowo.



Składniki na 12 ciasteczek:

- szklanka Nutelli
- 1 jajko 'zerówka'
- 2 łyżki brązowego cukru
- 60g mąki

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki tak, by powstało gładkie ciasto. Następnie schładzaj w lodówce przez około 30 minut lub 10 minut w zamrażalniku.

3. Utocz z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i poukładaj na blasze w dosyć dużych odstępach. Piecz przez 8-9 minut, lub do czasu aż na wierzchu zaczną się pojawiać małe pęknięcia.



BON APPÉTIT !

1 komentarz:

  1. Zrobię jutro,dziś muszę skończyć sernik.Piękne kusicielki.

    OdpowiedzUsuń