sobota, 14 maja 2016

Cynamonki z brzoskwiniami w rumie i klonową polewą


Miało być lekko, wiosennie i owocowo, a potem przyszedł deszcz. Szarość i chłodny wiatr za oknem zmusił mnie do zwrócenia się ku niezawodnemu ciastu drożdżowemu, które potrafi rozgrzać najgorsze niepogody. Zamiast wiosny mamy więc właściwie późną jesień. Element orzeźwiający udało się jednak zachować - świeże brzoskwinie są dziś królem bloga. 



Składniki na 24 bułeczki:

CIASTO:

- 650g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 75g masła
- 65g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka

NADZIENIE:

- 2 brzoskwinie
- 60ml rumu
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

- 2 łyżki stopionego masła + 60g cukru (do posypania rozwałkowanego ciasta)

POLEWA:

- 40g cukru pudru
- 100g mascarpone
- 1 łyżeczka rumu
- 60ml syropu klonowego

Ciasto: W małym rondlu podgrzej mleko, cukier i sól, dodaj masło i rozpuść. Po lekkim przestudzeniu wmieszaj drożdże. Do misy malaksera wsyp mąkę, wlej drożdże i zacznij mieszać. W międzyczasie dodawaj po jednym jajku i ubijaj przez około 3 minuty lub do czasu, aż masa się połączy. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1-1,5 godziny.

Nadzienie: Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Umieść w garnku razem z rumem, cukrem i przyprawami. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wmieszaj mąkę ziemniaczaną, gotuj przez kolejne 5 minut i odłóż do całkowitego ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5 cm. Posmaruj stopionym masłem, wysyp cukrem i wyłóż przestudzone brzoskwinie. Zwiń ciasto w roladę i pokrój w kawałki o grubości 3,5 cm. Umieść w dwóch wysmarowanych formach 20x20cm. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw do ostudzenia.

Polewa: Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki tak, by otrzymać jednolitą, gładką masę. Przybierz drożdżówki przed podaniem.

BON APPÉTIT !

2 komentarze:

  1. Cudne! Mam słabość do takich bułeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Chciałoby się sięgnąć po taką z ekranu.

    OdpowiedzUsuń