piątek, 13 maja 2016

Maślana granola z orzechami laskowymi


W porównaniu z typowymi przepisami na granolę, ta kombinacja kilku prostych składników jest z pewnością wariantem mniej dietetycznym ale nieporównywalnie smaczniejszym. Oprócz tego, wygrywa w zestawieniu z każdą sklepową wersją płatków. Jeśli więc nie jesteś akurat na diecie i nie straszne są Ci dodatkowe kalorie, słoik pełen tego śniadaniowego rarytasu to obowiązkowe dopełnienie Twojej domowej spiżarni. Jak zwykła mawiać Julia Child: z odpowiednią ilością masła, wszystko smakuje dobrze.



Składniki na dwa duże słoiki:

- 500g płatków owsianych (użyj certyfikowanych jeśli chcesz, by granola była bezglutenowa)
- 250g orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 3/4 - 1 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki stopionego masła
- łyżka gorzkiego kakao
- szczypta soli

Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

W dużej misce połącz płatki owsiane z posiekanymi orzechami, kakao i solą. Wlej miód i masło, a następnie dokładnie wymieszaj, tak by obtoczyć w miodzie płatki i orzechy. Przełóż na wyłożoną papierem blachę i równomiernie rozprowadź.

Piecz przez 15 minut, lub do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjmij blachę, wymieszaj granolę i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. Po upieczeniu studź na blasze i przełóż do szczelnego pojemnika gdy będzie zupełnie zimna. 


BON APPÉTIT !

2 komentarze:

  1. Domowa granola to najlepsze płatki na świecie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń