sobota, 7 maja 2016

Orkiszowe bułki z mąką pełnoziarnistą


Kwitnące bzy to jeden z najsłodszych zapachów na świecie. Gdy na domowych stołach pojawiają się bukiety pełne tych drobnych, fioletowych kwiatów, nie ma wątpliwości, że lato już niedaleko. 

Słońce dziś rozpieszcza więc nie ma nic lepszego niż weekend spędzony z książką na tarasie, w towarzystwie wody z cytryną i świeżo rwaną miętą. Na późny obiad wymyślam coś równie przyjemnego - lekko maślane, orkiszowe bułeczki (bo przecież dom bez aromatu pieczonego ciasta nie jest prawdziwym domem), do tego szybkie wegetariańskie burgery z tego, co akurat znajdzie się w lodówce oraz ekspresowe quacamole. Sobotnie popołudnie zaliczam zatem do udanych. 





Składniki na około 12 bułeczek:

- szklanka wody
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 40g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 450g mąki (300g jasnej orkiszowej + 150g pełnoziarnistej)
- 1,5 łyżeczki soli
- 40g miękkiego masła
- sezam 

W małym garnku lekko podgrzej wodę z mlekiem i cukrem (musi być letnia, nie gorąca), a następnie rozmieszaj w niej rozkruszone drożdże. Do filiżanki wbij jedno jajko i ubij widelcem.

Do misy robota kuchennego wsyp obie mąki oraz masło i rozmieszaj tak, by tłuszcz uformował malutkie grudki. 

Wmieszaj wodę z drożdżami i ubite jajko. Wyrabiaj ciasto w mikserze przez mniej więcej 10 minut, do czasu aż odklei się od ścianek i zbije w jedno.
Wyjmij ciasto pomagając sobie łopatką i umieść w obsypanej mąką misce. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Możesz także umieścić naczynie w nagrzanym do 40 stopni, a następnie wyłączonym piekarniku. Pozwól ciastu podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego równe bułeczki i rozłóż na wyłożonej papierem blasze. Ponownie przykryj i odstaw na 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Przed pieczeniem, rozbij widelcem drugie jajko i posmaruj cienko wierzch każdej z bułek. Posyp ziarnami sezamu. Piecz przez 25 minut lub do czasu, aż mocno się zarumienią. 



BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz