piątek, 27 maja 2016

Owsiane ciastka Christiny Tosi


Chyba nigdy nie miałam żadnych idoli, którzy na poważnie kierowaliby moim życiem. Jeśli już jednak miałabym wyznaczyć kogoś, kto przynajmniej w pewnym sensie pasuje do tej roli, byłaby to Christina Tosi. Jej Milk Bar to dzieło jedyne w swoim rodzaju, a słodkości, które się tam tworzy, z pewnością nie znajdziecie nigdzie indziej (lody z mleka po płatkach śniadaniowych to tylko jedna z osobliwości). Sama Christina to istny wulkan pełen pasji, pomysłowości i miłości do wszystkiego co zawiera nieprzeciętne ilości cukru i masła, a idea z jaką tworzy swoje produkty jest naprawdę wyjątkowa. Testowanie jej przepisów to moje ulubione zajęcie, nie mogłam więc nie podzielić się z Wami przynajmniej jednym z nich.



Składniki na 18 ciastek:

- 200g miękkiego masła
- 80g brązowego cukru
- 80g drobnego, zwykłego cukru
- 2 jajka 'zerówki'
- wanilia
- 150g mąki
- 200g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli

+ cukier puder do obtaczania ciasteczek

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

2. W dużej misce ubij masło i cukier na gładką, puszystą masę. Dodaj jajka i wanilię i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wmieszaj mąkę, płatki, sodę, sól i cynamon

3. Za pomocą łyżki do lodów, nabieraj po gałce ciasta, formuj w kulki i obtaczaj w cukrze pudrze. Rozkładaj w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem.

4. Piecz przez 9-10 minut, lub do czasu, aż ciastka się zarumienią i pojawią się pęknięcia. Odłóż do wystygnięcia.



BON APPÉTIT !

1 komentarz: