poniedziałek, 30 maja 2016

Brownies z serem ricotta i truskawkami


Miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i pełne kremowej ricotty - nie wiem czy istnieje inne ciasto, które działałoby równie kojąco na skołatane nerwy. Najlepiej zajadać je jeszcze na ciepło gdy dosłownie rozpływają się w ustach.

P.S. Nie obrażajcie się jeszcze na kolejny post z truskawkami. Są dostępne tak krótko, że trzeba się nimi nacieszyć póki czas : )



Składniki na formę o wymiarach 25x30cm:

BROWNIE

- 200g dobrej, ciemnej czekolady
- 200g miękkiego masła
- 250g cukru
- 3 jajka 'zerówki'
- 110g mąki

MASA SEROWA:

- 400g sera ricotta
- 150g cukru pudru
- 1 jajko 'zerówka'
- 1 łyżka mąki

+ świeże truskawki, poprzekrawane na pół

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

2. Ciasto brownie; Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W dużej misce utrzyj masło i cukier, następnie dodawaj stopniowo jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę. Dodaj stopioną czekoladę i mąkę. Zmiksuj na gładką masę. 

3. Przełóż 3/4 ciasta do formy wyłożonej papierem i równomiernie rozprowadź po dnie. 

4. W drugiej misce zmiksuj ricottę z cukrem pudrem, jajkiem i mąką. Wylej całość na czekoladową warstwę, a na samym wierzchu rozsmaruj resztę ciemnego ciasta. Rozmieszaj warstwę widelcem by nadać jej marmurkowego wzoru. Przybierz połówkami owoców

5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 50 minut. 



BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz