Pierwsze udokumentowane wspomnienie o tym przełomowym połączeniu pojawiło się w 1901 roku w artykule Julii Davis Chandler opublikowanym na łamach magazynu Boston Cooking-School Magazine of Culinary Science and Domestic Economics. W czasach Wielkiego Kryzysu, w domach wielu Amerykanów zmagających się z biedą, te trzy łatwo dostępne składniki były częstym gościem. Od tego czasu popularność peanut butter & jelly sandwich wzrosła niepomiernie, a jej kulinarne wariacje zalewają książki i portale z przepisami.
Po raz pierwszy, tę formę domowego fast-foodu miałam okazję sprawdzić na sobie dobrych parę lat temu, gdy mój starszy brat z dumą postawił przede mną własnoręcznie skleconą kanapkę. Z uwagą czekał na pozytywną recenzję i nie zawiódł się, bo chwilę potem słodko-słonym przysmakiem zajadał się prawie cały dom.
Ten przepis to kolejna modyfikacja jednego z moich ulubionych zagranicznych smakołyków. Delikatne ciasto zwieńczone malinowym dżemem i orzechową kruszonką będzie doskonałym wiosennym deserem, do którego możesz włączyć świeże owoce gdy tylko będą w sezonie.
Składniki na około 12 muffinek:
inspiracja: food52
CIASTO:
- 250g jasnej mąki orkiszowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g ksylitolu lub cukru
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 80ml mleka
- 80ml oleju
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli
- naturalnie słodzony dżem malinowy (lub inny, według uznania)
KRUSZONKA:
- 40g jasnej mąki orkiszowej
- 30g płatków owsianych
- 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru
- 80g masła orzechowego
- 1/2 łyżki miękkiego masła
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
2. W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek, sodę i ksylitol, osobno zmieszaj olej, jajko, jogurt, wanilię i ubij lekko do połączenia. Następnie stopniowo dodawaj suchą część do mokrej, naprzemiennie wlewając mleko. Jeśli ciasto po wymieszaniu wydaje się zbyt gęste, dolej odrobinę mleka.
3. W małej misce umieść wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj lub jeśli masło jest zbyt twarde - użyj rąk by rozetrzeć posypkę.
4. Przełóż ciasto do foremek lub papilotek wypełniając 3/4 wysokości i umieść na wierzchu po kopiastej łyżeczce dżemu. Posyp równomiernie kruszonką.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
BON APPÉTIT !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz