środa, 8 czerwca 2016

Truskawkowe crumble z amaretto i owsiano-gryczaną kruszonką (wegańskie i bezglutenowe)


Lato za chwilę rozszaleje się na dobre, a ja nie mogę się doczekać, by zasypać kuchnię każdą możliwą ilością warzyw i owoców. Na razie jednak spokojnie pochłaniam promienie słoneczne i tworzę tysiąc sposobów na truskawki.


Dziś mam dla Was ekspresowy deser, który właściwie mógłby być osobnym posiłkiem. Jest naprawdę zdrowy i macie moje pozwolenie na spożywanie go w bardzo dużych ilościach.


Składniki na 8 małych porcji:

OWOCE

- 500g truskawek (większe przekroić na ćwiartki, mniejsze na połowę)
- 2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki amaretto
- wanilia

KRUSZONKA

- 100g płatków owsianych
- 100g mąki gryczanej
- 75g ksylitolu lub brązowego cukru
- 125ml płynnego oleju kokosowego


1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Przełóż pokrojone truskawki do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.

3. W osobnej misce zmieszaj płatki owsiane, mąkę i cukier, następnie wlej olej kokosowy. Równomiernie rozetrzyj mieszankę rękami.

4. Odlej nadmiar soku z truskawek i przełóż owoce do przygotowanych ramekinów. Posyp sporą ilością kruszonki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, lub do czasu gdy wierzch będzie złotobrązowy. Podawaj na ciepło.

*Dla bardziej wymagających - crumble doskonale wypada w towarzystwie gęstego jogurtu słodzonego miodem.



BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz