Lato za chwilę rozszaleje się na dobre, a ja nie mogę się doczekać, by zasypać kuchnię każdą możliwą ilością warzyw i owoców. Na razie jednak spokojnie pochłaniam promienie słoneczne i tworzę tysiąc sposobów na truskawki.
Dziś mam dla Was ekspresowy deser, który właściwie mógłby być osobnym posiłkiem. Jest naprawdę zdrowy i macie moje pozwolenie na spożywanie go w bardzo dużych ilościach.
Składniki na 8 małych porcji:
OWOCE
- 500g truskawek (większe przekroić na ćwiartki, mniejsze na połowę)
- 2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki amaretto
- wanilia
KRUSZONKA
- 100g płatków owsianych
- 100g mąki gryczanej
- 75g ksylitolu lub brązowego cukru
- 125ml płynnego oleju kokosowego
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przełóż pokrojone truskawki do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
3. W osobnej misce zmieszaj płatki owsiane, mąkę i cukier, następnie wlej olej kokosowy. Równomiernie rozetrzyj mieszankę rękami.
4. Odlej nadmiar soku z truskawek i przełóż owoce do przygotowanych ramekinów. Posyp sporą ilością kruszonki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, lub do czasu gdy wierzch będzie złotobrązowy. Podawaj na ciepło.
*Dla bardziej wymagających - crumble doskonale wypada w towarzystwie gęstego jogurtu słodzonego miodem.
BON APPÉTIT !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz