piątek, 17 czerwca 2016

Bezowe semifreddo z truskawkowo-tymiankowym sosem


Dzisiejszy dzień był chyba jednym z najcieplejszych w tym roku. Nie zawsze bowiem zdarza się, że przed ósmą rano termometr za oknem pokazuje 21 stopni. Gdyby nie silny wiatr i obfite porcje lodów, zapewne szybko byśmy się ugotowali. 


Semifreddo to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Nie wymaga wiele przygotowań, jedynie odrobiny cierpliwości przy mrożeniu. Idealny do kombinowania z dodatkami i zbawienny dla wszystkich 'nieposiadaczy' maszyn do lodów. 



Składniki na podłużną formę o podstawie 23cm x 10cm:

SEMIFREDDO

- 300ml śmietany kremówki
- 100g pokruszonej bezy
- 1/2 łyżeczki wanilii
- parę plasterków świeżych truskawek do przybrania (opcjonalnie)

SOS

- 200g drobno pokrojonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
- 1 łyżka wody
- gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego


1. Wyłóż formę przezroczystą folią.

2. W misce ubij śmietankę, tak by była gęsta ale nie do końca sztywna. Wmieszaj pokruszone bezy i wanilię. 

3. Przełóż masę do formy, przybierz plastrami truskawek i włóż do zamrażalnika na całą noc. 

4. By przygotować sos, zagotuj truskawki z cukrem i tymiankiem. W szklance wymieszaj skrobię z łyżką wody i wlej całość do owoców. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, dopóki sos nie zrobi się gęsty. Odłóż do ostygnięcia. 

5. Gotowe semifreddo krój na plastry i podawaj ze schłodzonym sosem. 





BON APPÉTIT !

4 komentarze: