Dzisiejszy dzień był chyba jednym z najcieplejszych w tym roku. Nie zawsze bowiem zdarza się, że przed ósmą rano termometr za oknem pokazuje 21 stopni. Gdyby nie silny wiatr i obfite porcje lodów, zapewne szybko byśmy się ugotowali.
Semifreddo to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Nie wymaga wiele przygotowań, jedynie odrobiny cierpliwości przy mrożeniu. Idealny do kombinowania z dodatkami i zbawienny dla wszystkich 'nieposiadaczy' maszyn do lodów.
Składniki na podłużną formę o podstawie 23cm x 10cm:
SEMIFREDDO
- 300ml śmietany kremówki
- 100g pokruszonej bezy
- 1/2 łyżeczki wanilii
- parę plasterków świeżych truskawek do przybrania (opcjonalnie)
SOS
- 200g drobno pokrojonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
1. Wyłóż formę przezroczystą folią.
2. W misce ubij śmietankę, tak by była gęsta ale nie do końca sztywna. Wmieszaj pokruszone bezy i wanilię.
3. Przełóż masę do formy, przybierz plastrami truskawek i włóż do zamrażalnika na całą noc.
4. By przygotować sos, zagotuj truskawki z cukrem i tymiankiem. W szklance wymieszaj skrobię z łyżką wody i wlej całość do owoców. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, dopóki sos nie zrobi się gęsty. Odłóż do ostygnięcia.
5. Gotowe semifreddo krój na plastry i podawaj ze schłodzonym sosem.
BON APPÉTIT !
wspaniały deser:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! : )
Usuńślicznie i smacznie, a talerze z tigerka uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło ! ^^ A talerze z Zara Home : )
Usuń