poniedziałek, 20 czerwca 2016

Miodowa tarta z bourbonem, czekoladą i orzechami laskowymi


Kojarzycie słynną czekoladę 'z okienkiem' pełną ogromnych, chrupiących orzechów laskowych? Mój tata jest jej fanem od wielu lat, dlatego tabliczka tego niemieckiego smakołyku często ląduje w spiżarnianej szafce. Jeżeli kochacie ją tak samo jak on, lub znacie kogoś, komu sprawia ona niezwykłą przyjemność, ten przepis powinien znaleźć się na waszej liście obowiązkowych wypieków. Może być również doskonałym prezentem na zbliżający się Dzień Ojca : )




Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm:

SPÓD

- 200g mąki
- 1 łyżka cukru
- 140g zimnego masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli

NADZIENIE

- 3 duże jajka 'zerówki'
- 180ml (3/4 szklanki) płynnego miodu
- 150g brązowego cukru
- 40g stopionego masła
- 1,5 łyżki bourbonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- 200g posiekanych orzechów
- 120g posiekanej deserowej czekolady


1. Spód: w misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i ocet. Dodaj kawałki masła i rozetrzyj je w palcach z suchymi składnikami. Następnie zagnieć na gładkie ciasto, uformuj w dysk, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1,5 godziny.

2. Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o średnicy nieco większej od formy. Dokładnie wyłóż ciastem naczynie i schładzaj przez kolejne pół godziny. W międzyczasie umieść dużą blachę na środkowej półce piekarnika i nagrzej piekarnik do 220 stopni.

3. W dużej misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki nadzienia, następnie wylej całość na schłodzony spód. Postaw formę w piekarniku na nagrzanej wcześniej blasze, równocześnie redukując temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 45-50 minut.

4. Po wyjęciu, sam środek tarty powinien wciąż być miękki. Przed podaniem odczekaj przynajmniej 2 godziny, by ciasto miało szansę dobrze ostygnąć.





BON APPÉTIT !

1 komentarz: