czwartek, 23 czerwca 2016

Lody z Ovomaltine i kruszonymi bezami (bez maszynki)


Właśnie zaczynają się letnie upały, więc cięższe ciasta zupełnie odchodzą w zapomnienie, a te lżejsze zostawiamy na specjalne okazje. Popołudniowe przekąski to teraz głównie zimne owoce i... LODY. W każdych dostępnych ilościach. Te domowe są oczywiście najlepsze.


Ovomaltine to definitywnie jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zupełnie niedostępny w Polsce, był rarytasem, którym zajadaliśmy się w czasie pobytów w niemieckojęzycznych krajach. Mam do niego ogromny sentyment i ostatnio kupiłam sobie paczkę tego cuda. Trochę drogie jak na kakaowy proszek, ale było warto! : )


Składniki na duże pudełko lodów:

- 500ml śmietany kremówki 30% lub 36% *
- 200ml słodzonego mleka skondensowanego *
- 8 łyżek napoju Ovomaltine w proszku
- garść pokruszonych bez (do przybrania)


Śmietanę ubić razem z mlekiem i Ovomaltine na puszystą masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem posypać bezą lub płatkami gorzkiej czekolady.

*Pamiętaj, że składniki muszą być dobrze schłodzone.






BON APPÉTIT !

2 komentarze: