środa, 29 czerwca 2016

Pełnoziarniste ciastka z czekoladą


No i stało się. Znowu upiekłam ciastka. Mimo tego, że nie ma w nich ani krztyny białej mąki, są miękkie jak biszkopty i rozpływające się w ustach. Jakim prawem - nie wiem, za to znikają błyskawicznie. 


P.S. Smakują jeszcze lepiej na ciepło niż na zimno, dlatego nie musisz niecierpliwie czekać do ich całkowitego wystudzenia ; )


Składniki na 20 dużych ciastek:
adaptacja przepisu z książki Food52: Genius Recipes

- 230g lekko miękkiego masła
- 260g cukru
- 2 jajka 'zerówki'
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 350g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 160g deserowej czekolady, posiekanej na drobne kawałki


1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem.

2. W dużej misce ubij masło i cukier na gładką masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, w międzyczasie dokładnie miksując masę. Na koniec wmieszaj wanilię.

3. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek, sodę i sól, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Użyj łyżki by dokładnie rozprowadzić w cieście kawałki czekolady. Następnie umieść miskę w lodówce na 2-3 minuty.

4. Wyjmij schłodzone ciasto i za pomocą łyżki do lodów, nałóż duże gałki na blachy wyłożone papierem. Pamiętaj by zachować spore odstępy. Włóż obie blachy do piekarnika i piecz ciastka przez 15-18 minut, aż nabiorą złotego koloru.





BON APPÉTIT !

1 komentarz: