piątek, 10 czerwca 2016

Galette z brzoskwiniami i bazylią


Brzoskwinie i bazylia w jednym cieście? Jak najbardziej! Jestem oddaną fanką wszelkich niecodziennych połączeń smakowych, a to według mnie zawdzięcza na szczególną uwagę. Przyznam się, że było to moje pierwsze podejście do kompozycji owocowo - ziołowej, ale już po wstępnej degustacji wiem, że nie ostatnie. Złapałam chyba nową obsesję, także lato zapowiada się bardzo ciekawie.


Składniki na jedną tartę (6-8 porcji*)
* podaję, żeby wyglądało ładnie i oficjalnie, ale znacie prawdę - takie ciacho to idealna porcja dla jednej osoby z porządnym apetytem - mówię jako doświadczony zjadacz całych deserów.

CIASTO

- 160g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 110g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki maślanki

OWOCE

- 3 średnio dojrzałe brzoskwinie (nie mogą być za miękkie, by nie rozpadły się podczas pieczenia)
- 2 łyżki miodu
- 5 liści bazylii, drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- wanilia
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

+ jedno, małe jajko do posmarowania brzegów ciasta

1. W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je w palcach razem z mąką tak, by uzyskać ziarnistą konsystencję. Wlej maślankę i zagnieć ciasto w gładką kulę. Rozpłaszcz ją na dysk, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub całą noc).

2. Pokrój brzoskwinie na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cienkie plastry. Wymieszaj z resztą składników, upewniając się, że owoce są dobrze pokryte.

3. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 1,5 cm. Ciasto może mieć klasyczny, okrągły kształt, ale prostokąt lub kwadrat prezentuje się równie dobrze.

4. Rozłóż owoce na środku ciasta i zegnij brzegi ku wnętrzu. Włóż do zamrażarki na parę minut (mniej więcej na czas rozgrzewania piekarnika).

5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij schłodzone ciasto i posmaruj krawędzie roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30-35 minut.

6. Na krótko przed podaniem, ozdób przestudzone ciasto świeżymi liśćmi bazylii.




BON APPÉTIT !

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia! Aż chce się spróbować tego brzoskwiniowego słońca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Brzoskwiniowe słońce bardzo by chciało być spróbowane przez innych : )

      Usuń
  2. super, uwielbiam takie kruche ciacha z owocami. Proste rzeczy są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostota idąca w parze ze smakiem to chyba najpiękniejsza rzecz w domowych wypiekach : )

      Usuń
  3. Twoje zdjęcia są boskie! Normalnie mam ochotę zjeść ekran ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń