wtorek, 5 lipca 2016

Czekoladowe lody jogurtowe z mascarpone i sosem z czerwonej porzeczki ( bez maszynki )


Wracam do Was z kolejnym letnim przepisem. Tym razem coś dla miłośników czekolady - lody na zupełnie nieklasycznych składnikach, powstałe z połączenia jogurtu i sera mascarpone. Delikatne, kremowe i cudownie proste! ; )



Składniki na 5-6 porcji:

LODY

- 250g sera mascarpone
- 200g jogurtu greckiego
- 125ml płynnego miodu
- 6 łyżek dobrej jakości kakao
- 2 łyżeczki likieru czekoladowego
- 1/2 łyżeczki wanilii

SOS

- 200g czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka wody + 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


1. W misce zmiksuj mascarpone z jogurtem, miodem, kakao, likierem i wanilią na gładką i puszystą masę. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 6 godzin.

2. W małym rondelku podgrzej porzeczki z ksylitolem. W szklance wymieszaj wodę ze skrobią i wlej mieszankę do owoców gdy te zagotują się i puszczą sok. Mieszaj energicznie do zgęstnienia, a następnie zestaw z ognia. Ostudź całkowicie.

3. Gotowe lody rozłóż na porcje i podawaj z kilkoma łyżkami sosu.





BON APPÉTIT !

5 komentarzy:

  1. śliczne foto! I ciekawy przepis ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? Ja bym chciała z Tobą zamieszkać! Tworzysz cuda :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody na pewna wyjdą obłędne. Niestety nie mam w lodówce ani jednego jogurtu, a byłam przekonana że posiadam nawet kilka. Masz pomysł na jakiś zamiennik? Mleko wydaje mi się zbyt rzadkie, aczkolwiek może się uda. Bardzo proszę o jakąś radę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń