czwartek, 14 lipca 2016

Ucierane ciasto z gruszkami i pełnoziarnistą kruszonką


Połowa lipca, lato w pełni, a u nas nie przestaje padać. Pogoda jest zatem prawdziwie jesienna i jedyna rzecz, która doskonale się z nią komponuje to ciepłe, pachnące masłem ciasto. Obowiązkowo ze sporą ilością kruszonki. 



Składniki na torownicę o średnicy 25 cm:

KRUSZONKA:

- 70g zimnego masła
- 70g cukru
- 50g mąki migdałowej
- 3 łyżki płatków owsianych  
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki prażonych płatków gryczanych 
- szczypta soli

CIASTO:

- 160g miękkiego masła
- 200g cukru
- 2 jajka 'zerówki'
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 160g mąki pszennej
- 50g prażonych płatków gryczanych 
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego
- 3 średnie gruszki
- 2-3 łyżki ciemnego cukru muscovado (do posypania)


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W małej misce połącz wszystkie składniki kruszonki i dokładnie rozetrzyj w palcach, aż do uzyskania gruboziarnistej konsystencji. Umieść w lodówce na czas przygotowywania ciasta.

3. W osobnym naczyniu rozetrzyj masło z cukrem, wanilią i solą na gładka masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po dodaniu każdego. Na koniec wmieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i jogurt. Przełóż masę do wyłożonej papierem formy.

4. Umyj, obierz i pokrój gruszki na plastry, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście i posyp cukrem muscovado. Całość pokryj przygotowaną wcześniej kruszonką.

5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez godzinę i 10 minut, lub do czasu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Miej pod ręką kawałek folii aluminiowej, by przykryć wierzch ciasta, gdy zacznie się za bardzo przypiekać.

6. Wyjmij gotowe ciasto i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 





BON APPÉTIT !


2 komentarze:

  1. Cudowne! Jednak poczekam na jego zrobienie kiedy będzie jesień :) W tedy to są dobre gruszki!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, ja akurat miałam parę słodkich gruszek pod ręką ;) Zawsze jednak można je upiec z innymi owocami, wydaje mi się, że wszystkie wypadłyby dobrze!

      Usuń