wtorek, 19 lipca 2016

Różane magdalenki z syropem klonowym, czekoladą i pistacjami


Niedawno weszłam w posiadanie formy do magdalenek, więc te malutkie francuskie ciasteczka w końcu musiały wyjść także i z mojego piekarnika. Są mięciutkie, niemalże biszkoptowe i bardzo proste w przygotowaniu. Odporne na wszelkie smakowe eksperymenty i idealnie towarzyszące popołudniowej herbacie. 




Składniki na około 30 mini magdalenek:

CIASTKA

- 70g drobnego cukru
- 2 jajka 'zerówki'
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115g masła, stopionego 
- 70ml syropu klonowego
- 2 łyżki wody różanej

POLEWA

- 100g deserowej czekolady
- 100ml śmietany kremówki
- garść pokruszonych pistacji (opcjonalnie)


1. W misce ubij jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, stopione masło, syrop klonowy i wodę różaną. Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

2. Wyjmij schłodzone ciasto i za pomocą łyżki wypełnij nim foremki, wcześniej wysmarowane masłem i oprószone mąką. Umieść foremki w lodówce na kolejną godzinę.

3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ciasteczka około 10 minut lub do czasu gdy lekko zarumienią się na brzegach. Po upieczeniu od razu wyłóż je z form by całkowicie ostygły. 

4. W małym rondelku podgrzej śmietanę i czekoladę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na chwilę do przestygnięcia. 

5. Przygotowane magdalenki maczaj do połowy w czekoladzie i posypuj kruszonymi pistacjami. Odstaw na pół godziny lub włóż na parę minut do lodówki by czekolada szybciej zastygła. 







BON APPÉTIT !

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tych ciasteczek :) Sa przepiękne!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń