piątek, 22 lipca 2016

Muffiny z morelami i migdałową kruszonką


Mięciutkie, delikatne i nie za słodkie, idealne na letnią przekąskę (lub śniadanie). Należą do typu wypieków ekspresowych, więc polecam je każdemu, kto znajdzie się w sytuacji, w której na kuchenne przygotowania pozostaje mniej niż pół godziny.



Składniki na około 15 muffinek:

- 260g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 jajka 'zerówki'
- 125ml oleju rzepakowego
- 150ml mleka
- 8 moreli (około 350g), pokrojonych w drobne kawałki

KRUSZONKA

- 50g mąki pszennej
- 50g mąki migdałowej
- 25g masła
- 3 łyżki cukru


1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki. Dodaj jajka, olej i mleko, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

3. Kruszonka: w osobnej misce połącz obie mąki, cukier i masło. Rozetrzyj składniki rękami do uzyskania grudkowatej konsystencji. 

4. Przelej ciasto do papilotek (około 3/4 pojemności). Wyłóż po łyżce owoców na każdy wierzch i obficie posyp kruszonką.

5. Piecz około 25-30 minut lub do czasu, aż muffiny lekko się przyrumienią.  





BON APPÉTIT !

1 komentarz:

  1. Ach ta kruszonka! Wygladają cudnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń