wtorek, 30 sierpnia 2016

Drożdżowe brioche śniadaniowe


Przepis na te cuda spotkałam ostatnio w czasie przeglądania mojej facebookowej tablicy i naprawdę nie mogłam mu się oprzeć. Delikatne, śmietankowo-maślane ciasto drożdżowe maczane w domowej konfiturze to z pewnością jedne z najlepszych śniadań na świecie. 



 Składniki na około 4 duże ramekiny:

- 360g (3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki mleka w proszku
- 30g świeżych drożdży ( lub 1 łyżka suszonych)
- 1 duże jajko 'zerówka' + 1 małe do wysmarowania ciasta
- 30g miękkiego masła
- szczypta soli

1. W małym rondelku ugotuj 1/2 szklanki wody z trzema łyżkami mąki, tak by powstała gęsta pasta. Zestaw z ognia, a następnie wymieszaj pastę ze śmietaną i miodem.

2. Jeśli używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z 1/4 szklanki letniego mleka, tak by zupełnie się rozpuściły.

3. Przełóż masę z mąki i śmietany do dużej miski, dodaj drożdże, mleko w proszku, sól, jajko i pozostałą mąkę. Zagnieć składniki, w międzyczasie stopniowo dodając masło, do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut do 1 godziny (lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość).

4. Wysmaruj masłem formy, w których będą piekły się brioche. Podziel ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich na 4-5 mniejszych kawałków. Umieść równą ilość kawąłków w każdej z form i odstaw na kolejne 20-25 minut wyrastania.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej filiżance rozmieszaj jajko i posmaruj wierzchy ciasta. Piecz przez 30-35 minut, lub do czasu, aż brioche mocno się zarumienią. Przestudź i podawaj jeszcze ciepłe.




BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz