środa, 24 sierpnia 2016

Twarogowe ciasto z leśnymi owocami i orzechami pinii


Mam wrażenie, że ciasta twarogowego nie docenia się we współczesnej blogosferze. Przepisów z nim w roli głównej jest naprawdę niewiele, a przecież jest to jedno z najsmaczniejszych rodzajów wypieków, jakie kiedykolwiek powstały. Do tego dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. 


Dzisiejszy przepis to zdecydowanie mój powrót do czasów, w których na moim domowym stole królowały serowe rogale z owocowym nadzieniem. Wspomnienie o rogalach zamieniłam w delikatne ciasto, owoce wylądowały na wierzchu, w całej swojej okazałości. 


Składniki na blachę o wymiarach 25x30cm:

CIASTO

- 75g stopionego i przestudzonego masła
- 80g ksylitolu lub drobnego cukru
- 150g zmielonego twarogu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

OWOCE

- 3 łyżki naturalnie słodzonego dżemu brzoskwiniowego
- 400g świeżych malin
- garść świeżych jeżyn
- 3 łyżki orzechów piniowych


1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

2. W dużej misce wymieszaj masło, ksylitol, twaróg, śmietanę i wanilię na gładką masę. Połącz z przesianą mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia w gęste i sprężyste ciasto.

3 Wyłóż blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto palcami na spodzie formy. Wierzch ciasta posmaruj dżemem, wysyp świeże owoce i przybierz całość orzechami pinii.

4. Piecz przez 40 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odłóż do całkowitego ostudzenia. Ciasto nie jest bardzo słodkie, można więc posypać je cukrem pudrem przed podaniem.






BON APPÉTIT !

2 komentarze:

  1. Ale zdjęcia! Ale przepis! Koniecznie muszę wypróbować, na dodatek mam masę letnich owoców więc ten przepis idealnie się nada na ich wykorzystanie. :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń