środa, 3 sierpnia 2016

Bezglutenowe muffiny z malinami i czekoladą (gf)


Muffiny idealne na objadanie się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Są naprawdę pełne zdrowia (ciemna czekolada to przecież źródło magnezu!), do tego bardzo delikatne i cudowne nawet podczas upałów.



Składniki na 15 muffinek:
przepis zaadaptowany z autralijskiego magazynu Delicious

- 110g (1 szklanka) mąki kokosowej
- 200g (2 szklanki) zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka 'zerówki'
- 185ml (3/4 szklanki) oleju
- 120ml (1/2 szklanki) miodu
- 210g (3/4 szklanki) jogurtu greckiego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180g świeżych malin 
- 130g ciemnej czekolady, pokrojonej w drobne kawałki 


1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami i odłóż na bok. 

2. Do dużej miski przesiej mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj migdały i wymieszaj. 

3. W osobnej misce zmiksuj jajka, olej, miód, jogurt i wanilię, aż do uzyskania jednolitej masy. Wlej mokre składniki do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj. 

4. Wsyp do ciasta kawałki czekolady i maliny, zachowując nieco owoców do późniejszego przybrania muffinek. Przełóż masę do papilotek ( muffiny nie rosną bardzo wysoko więc możesz wypełnić je w całości) i przybierz wierzchy połówkami malin . 

5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut lub do tak zwanego 'suchego patyczka'. Gdy podczas pieczenia wierzchy zaczną się zbytnio przypiekać, przykryj je folią aluminiową. 

6. Wyłóż muffiny na kratkę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 







BON APPÉTIT !

3 komentarze:

  1. Są prześliczne! Idealne na śniadanie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Śniadaniowo zostały już przetestowane, jak najbardziej działają! ; )

      Usuń
  2. Masz fanpage na facebooku? :)

    OdpowiedzUsuń