czwartek, 18 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto cukiniowe z kremem z mascarpone i koziego sera


Są przypadki, w których niekonwencjonalne połączenia tworzą prawdziwe cuda. W dzisiejszym poście są aż dwa - wilgotne, mocno czekoladowe ciasto i lekki, puszysty krem, który w intrygujący sposób spaja ze sobą słodkie i słone smaki. Po dodaniu odrobiny świeżych owoców mamy szansę uzyskać pyszny, nieco rustykalny deser idealny na podwieczorki późnego lata.  


Składniki na tortownicę o średnicy 15cm:

CIASTO

- 160g (1¼ szklanki) mąki pszennej
- 60g (1/2 szklanki) kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 200g (1 szklanka) drobnego cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 350g (2 szklanki) startej cukinii
- 65g (1/2 szklanki) startej deserowej czekolady

KREM

- 100g (4 łyzki) mascarpone
- 50g (2 łyżki) miękkiego koziego sera
- 1 łyżka miodu
- świeże owoce np. brzoskwinie, do przybrania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W małej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, cynamon i sól. Odłóż na bok.

3. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z cukrem na jednolitą masę (nie ubijaj). Dodaj olej i wanilię, ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody i wmieszaj ją do pozostałych składników razem ze startą czekoladą. Na koniec partiami wmiksuj suche składniki.

4. Wysmaruj formę masłem i wysyp mąką lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę (lub do suchego patyczka). Odłóż do całkowitego ostygnięcia.

5. Przygotuj krem. W misce energicznie zmiksuj wszystkie składniki, tak by uzyskać gładką i puszystą masę. Przełóż na wierzch ostudzonego ciasta i udekoruj świeżymi owocami.






BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz