czwartek, 11 sierpnia 2016

Tarta z cytrynowym kremem mascarpone i malinami


Cudownie lekki deser idealny na sierpniowe podwieczorki. Jeżeli tak ja ja lubicie wybierać palcem sam krem z tiramisu (przyznaję się jako osoba nie znosząca kawy), to dzisiejsza tarta dostarczy go wam pod dostatkiem. Ciasto pożera się w naprawdę dużych ilościach więc nie bójcie się wziąć od razu za podwójną porcję. 



Składniki na formę o średnicy 25cm:

SPÓD

- 180g mąki pszennej
- szczypta soli
- 130g zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru

KREM

- 4 żółtka
- 50g drobnego cukru
- skórka i sok z połowy cytryny
- 100g białej czekolady
- 500g mascarpone
- świeże maliny do dekoracji


1. W dużej misce rozetrzyj mąkę i sól z kawałkami masła, tak by uzyskać konsystencję kruszonki. Dodaj żółtko i cukier puder, a następnie zagnieć ciasto i uformuj w gładki dysk. Owiń folią i wstaw do lodówki na 60 minut.

2. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 3mm i wyłóż nim naczynie. Schładzaj przez 30 minut.

3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Oprósz mąką formę z ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch ceramiczne kulki obciążające lub fasolę. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz ciasto jeszcze 10 minut lub do czasu, aż dobrze się przyrumieni. Odstaw do ostygnięcia.

4. Przygotuj krem. W misce roztrzep żółtka z cukrem i cytryną. Umieść naczynie na garnku z gotującą się wodą i mieszaj energicznie, aż masa zrobi się gęsta i gładka. Następnie połóż miskę w zimnej wodzie, tak by ta nie wlewała się do środka i mieszaj masę do ostygnięcia.

5. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Odłóż do wystygnięcia.

6. W osobnej misce rozmieszaj mascarpone, połącz z ostudzoną masą i czekoladą. Zmiksuj delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

7. Wyłóż krem na zimny spód i udekoruj całość świeżymi malinami. Schładzaj w lodówce około 30 minut przed podaniem.








BON APPÉTIT !

1 komentarz:

  1. Piękna! Uwielbiam połączenie malin i mascarpone :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń