Jabłka, cynamon, chałwa, słodkie orzechy - nie ma chyba lepszego, bardziej jesiennego połączenia. Sprawdza się cudownie na miękkim drożdżowym cieście. Szklanka mleka lub filiżanka kawy zawsze mile widziana.
CIASTO
- 350g mąki pszennej
- 180ml letniego mleka
- 14g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 60g stopionego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
NADZIENIE
- 1/2 szklanki musu jabłkowego (niesłodzonego)
- 40g naturalnej chałwy
- 2 średnie jabłka
- łyżeczka cynamonu
POSYPKA
- 60g masła
- 120g orzechów laskowych, posiekanych
- 3 łyżki brązowego cukru
1. Rozpuść drożdże w letnim mleku. W dużej misce połącz mąkę, cukier, jajka, sól i przestudzone masło, dodaj mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Przykryj i odłóż do wyrastania na około godzinę.
2. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Wymieszaj z cynamonem. Odstaw.
3. W małym rondelku rozpuść masło i gotuj na małym ogniu około 3 minut aż stanie się aromatyczne i lekko się zarumieni. Po przestudzeniu zmieszaj z orzechami i cukrem.
4. Podziel wyrośnięte ciasto na 8-10 jednakowych kulek, każdą z nich rozpłaszcz tak, aby w środku powstały zagłębienia. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wypełnij zagłębienia sporą łyżką musu jabłkowego, jabłkami i pokruszoną chałwą. Pozostaw do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.
6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Posyp każdą drożdżówkę dużą ilością maślanych orzechów i piecz około 30 minut, do czasu, aż ciasto dobrze się zarumieni. Ostudź lekko przed podaniem.
BON APPÉTIT !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz