środa, 23 listopada 2016

Wegańskie i bezglutenowe muffiny bananowe z czekoladą (v + gf)


Powracam po długiej przerwie (studia naprawdę potrafią zjadać czas). W dzisiejszym repertuarze deser dla wszystkich przepadających za bananowo-czekoladowym połączeniem, a przy tym dbających o swoje zdrowie. Muffiny są bardzo delikatne i nie za słodkie, cudowne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu. 


Składniki na około 9 muffinek:
*przepis zaadaptowany z książki "Huckleberry" Zoe Nathan

- 70g mieszanki bezglutenowej (używam z tego przepisu)
- 2 łyżki prażonych, mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1,5 łyżki mielonego siemienia 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oleju
- 50ml płynnego miodu
- 3 łyżki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 3 dojrzałe, średnie banany
- 60g ciemnej czekolady, posiekanej na małe kawałki


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W dużej misce wymieszaj mielone orzechy, mąkę bezglutenową, siemię, proszek, sodę, cynamon i sól. Dodaj olej, miód, mleko i banany, na koniec wsyp czekoladę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 

3. Wypełnij ciastem przygotowane wcześniej papilotki (około dwie łyżki na jedną). Piecz przez 20-25 minut, do czasu gdy wierzchy muffinek dobrze się przyrumienią, a patyczek włożony w środek będzie suchy. Przestudź przed podaniem. 



BON APPÉTIT ! 

1 komentarz:

  1. What you need to know to make this casino and why it's the - DrMCD
    Casino games have 사천 출장샵 become a big part 안양 출장마사지 of the gambling 광주광역 출장안마 world of casino culture. 동두천 출장안마 It can 오산 출장안마 be difficult to go wrong in a casino game,

    OdpowiedzUsuń