sobota, 22 października 2016

Jesienne crumble z jagodami i białą czekoladą


Za oknami już prawdziwa jesień, z deszczem i słońcem na przemian. Mimo, że temperatury coraz mniej znośne, przyroda jest o tej porze roku zdecydowanie najpiękniejsza. Pięknie robi się także w kuchni, bo po lecie pełnym lekkostrawnych posiłków, wreszcie możemy wrócić do zapachów pieczonego maślanego ciasta i korzennych przypraw...


Składniki na około 8 porcji:

OWOCE

- 2 średnie gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- 300g śliwek, pokrojonych w kostkę
- 3-4 łyżki mrożonych jagód
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- wanilia

KRUSZONKA

- 75g zimnego masła
- 100g brązowego cukru
- 100g mąki pszennej
- 50g płatków owsianych
- 100g białej czekolady, drobno pokrojonej


1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

2. W dużej misce wymieszaj pokrojone owoce, jagody, skrobię, cukier i wanilię.

3. W osobnym naczyniu połącz cukier, mąkę i płatki owsiane. Następnie dodaj kawałki masła i rozetrzyj kruszonkę w palcach. Na koniec wmieszaj kawałku czekolady.

4. Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem, wyłóż owoce i posyp wierzch kruszonką. Piecz przez 25-30 minut, lub do czasu, aż ciasto się zrumieni. Podawaj na ciepło.




BON APPÉTIT ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz