środa, 12 października 2016

Brownies z prażonymi migdałami


Od razu ostrzegam, że nie jest to jeden z najbardziej dietetycznych deserów na blogu, wręcz przeciwnie - pełno w nim masła i ukochanej przez moją rodzinę czekolady. Mimo to nie można się w owych brownies nie zakochać, a pozostanie przy 'bezpiecznym' jednym kawałku będzie zapewne rzeczą niemożliwą ; )



Przepis na kwadratową formę o boku 21cm:
*przepis zaadaptowany z magazynu Gourmet Traveller

- 100g całych migdałów
- 250g masła, pokrojonego w kostkę
- 350g deserowej czekolady, posiekanej na małe kawałki
- 270g cukru
- 4 jajka 'zerówki'
- 170g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g dobrej jakości kakao
- 60g mleka w proszku


1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Wyłóż migdały na blachę i piecz przez około 10 minut, aż lekko zbrązowieją i staną się bardziej aromatyczne. Ostudź i grubo posiekaj.

3. Rozpuść masło i 250g (!) czekolady w kąpieli wodnej. Zdejmij z pary i wmieszaj cukier. Pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodaj jajka, tak by uzyskać jednolitą masę.

4. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sproszkowane mleko. Wlej mokre składniki i mieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj pozostałą czekoladę.

5. Przełóż masę do wyłożonej papierem formy i posyp całość prażonymi migdałami. Piecz około 45 minut (patyczek włożony w środek ciasta powinien być nieco zabrudzony, lecz nie całkowicie mokry). Ostudź przed podaniem.







BON APPÉTIT ! 

3 komentarze:

  1. Boooże ta konsystencja w środku <3 Nie powinnam tu zaglądać o te godzinie! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń