niedziela, 18 września 2016

Dyniowy chlebek z oregano i tymiankiem (v + gf)


Odkąd postanowiłam ograniczyć pszenną mąkę w mojej diecie, piekę głównie dla rodziny i znajomych. Nie ukrywam, że łatwo nie jest, ale względy zdrowotne zmuszają mnie do wytrwałości. Pustkę po moich ulubionych wypiekach zapełniam eksperymentami z niekonwencjonalnych mąk. I tak docieram do przepisów, które są na tyle proste, szybkie i smaczne, że chęć podzielenia się jest nie do stłumienia. 


Przepis na formę o wymiarach 25x12cm:
*inspiracja: nirvanacakery.com

- 140g mąki z komosy ryżowej (lub mąki gryczanej)
- 100g zmielonych migdałów
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2 łyżeczki soli
- 200g drobno startej, surowej dyni
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 120ml(1/2 szklanki) wody
- 80ml (1/3 szklanki) oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- nasiona słonecznika (do posypania)

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

2. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj dynię, czosnek, wodę, olej i ocet jabłkowy. Ciasto powinno być dosyć gęste.

3. Przełóż masę do wyłożonej papierem formy i posyp wierzch nasionami słonecznika. Piecz przez 45 minut, lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Gotowy chlebek studź w formie około 30 minut przed podaniem.




BON APPÉTIT !

1 komentarz:

  1. Wygląda trochę jak pasztecik haha. Ale cudowne zdjęcia! :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń