sobota, 4 lutego 2017

Rustykalna tarta z mango i imbirem


Nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy, a prezentuje się wyjątkowo. Imbir dodaje jej wyrazistości i rozgrzewa w zimowe niepogody. Najlepiej smakuje na ciepło, z kulką waniliowych lodów. 



Składniki:

CIASTO

- 160g mąki
- 1 łyżka ksylitolu lub drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

OWOCE

- 1 dojrzałe (ale nie za miękkie) mango
- 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego 
- 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

+ jedno, małe jajko (lub trochę mleka) do posmarowania brzegów ciasta


1. W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je w palcach razem z mąką tak, by uzyskać ziarnistą konsystencję. Wlej maślankę lub jogurt i zagnieć ciasto w gładką kulę. Rozpłaszcz ją na dysk, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1,5 godziny (lub całą noc).

2. Pokrój mango na dosyć cienkie plastry. Wymieszaj z dżemem, imbirem i cynamonem.

3. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 1,5 cm. Ułóż owoce w środku i zawiń brzeg ciasta. Włóż do zamrażarki na czas nagrzewania piekarnika. 

4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij schłodzone ciasto i posmaruj krawędzie roztrzepanym jajkiem lub odrobiną mleka. Piecz przez 30-35 minut.

5. Podawaj jeszcze ciepłe, z lodami lub jogurtem.




BON APPÉTIT !

1 komentarz:

  1. Tarta z mango? Brzmi pysznie! Zdecydowanie to idealny przepis na dzisiejszy wieczór ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń