środa, 4 stycznia 2017

Owsiane ciastka z białą czekoladą i krówkami



Niezwykle szybki przepis na chrupiące i aromatyczne ciastka, ze spodem pełnym podpieczonego karmelu. Innymi słowy - wszystko czego potrzeba, by poprawić humor w środku mroźnej zimy. 



Składniki na około 18 ciastek: 
*inspirowane przepisem z portalu food52

- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- szczypta wanilii
- 170g miękkiego masła
- 100g brązowego cukru 
- 1 jajko 'zerówka'
- 150g płatków owsianych
- 100g białej czekolady, posiekanej na kawałki
- 50g krówek (najlepiej tych z mniej płynnym środkiem), pokrojonych w drobną kostkę

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę, następnie dodaj jajko i ponownie zmiksuj.

3. Do masy wsyp mąkę, sól, sodę, gałkę muszkatołową i wanilię. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wmieszaj płatki owsiane, czekoladę i karmelki.

4. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozłóż na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów. Piecz przez 10-12 minut. Ostudź przed podaniem.







BON APPÉTIT ! 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane wypieki, a w połączeniu z krówkami? Boskie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń