poniedziałek, 2 maja 2016

Muffiny z dżemem malinowym i kruszonką z masła orzechowego


Kromka chleba z masłem orzechowym i owocowym dżemem to niemalże podstawa wyżywienia każdego amerykańskiego przedszkolaka. Pojawia się w setkach filmów i seriali, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i jest znakiem rozpoznawczym Stanów Zjednoczonych na całym świecie. 
Pierwsze udokumentowane wspomnienie o tym przełomowym połączeniu pojawiło się w 1901 roku w artykule Julii Davis Chandler opublikowanym na łamach magazynu Boston Cooking-School Magazine of Culinary Science and Domestic Economics. W czasach Wielkiego Kryzysu, w domach wielu Amerykanów zmagających się z biedą, te trzy łatwo dostępne składniki były częstym gościem. Od tego czasu popularność peanut butter & jelly sandwich wzrosła niepomiernie, a jej kulinarne wariacje zalewają książki i portale z przepisami. 

Po raz pierwszy, tę formę domowego fast-foodu miałam okazję sprawdzić na sobie dobrych parę lat temu, gdy mój starszy brat z dumą postawił przede mną własnoręcznie skleconą kanapkę. Z uwagą czekał na pozytywną recenzję i nie zawiódł się, bo chwilę potem słodko-słonym przysmakiem zajadał się prawie cały dom.

Ten przepis to kolejna modyfikacja jednego z moich ulubionych zagranicznych smakołyków. Delikatne ciasto zwieńczone malinowym dżemem i orzechową kruszonką będzie doskonałym wiosennym deserem, do którego możesz włączyć świeże owoce gdy tylko będą w sezonie.



Składniki na około 12 muffinek:
inspiracja: food52

CIASTO:
- 250g jasnej mąki orkiszowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g ksylitolu lub cukru
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 80ml mleka
- 80ml oleju
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli
- naturalnie słodzony dżem malinowy (lub inny, według uznania)

KRUSZONKA:
- 40g jasnej mąki orkiszowej
- 30g płatków owsianych
- 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru
- 80g masła orzechowego
- 1/2 łyżki miękkiego masła

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
2. W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek, sodę i ksylitol, osobno zmieszaj olej, jajko, jogurt, wanilię i ubij lekko do połączenia. Następnie stopniowo dodawaj suchą część do mokrej, naprzemiennie wlewając mleko. Jeśli ciasto po wymieszaniu wydaje się zbyt gęste, dolej odrobinę mleka.
3. W małej misce umieść wszystkie składniki na kruszonkę i zmiksuj lub jeśli masło jest zbyt twarde - użyj rąk by rozetrzeć posypkę.
4. Przełóż ciasto do foremek lub papilotek wypełniając 3/4 wysokości i umieść na wierzchu po kopiastej łyżeczce dżemu. Posyp równomiernie kruszonką.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.  


  BON APPÉTIT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz